17 July 2019

KENALI REMPAH RATUS DALAM MASAKAN


Masakan nusantara khususnya menggunakan pelbagai jenis rempah sebagai sebahagian ramuan juadahnya. Dengan adanya rempah ratus, rasa masakan bertambah enak dan tidak sempurnalah masakan itu kiranya rempah ratus yang diperlukan tidak lengkap.
Buat yang baru berumah tangga dan belum mengenali nama-nama rempah ratus dalam masakan, berikut adalah sebahagian daripada keluarga rempah ratus yang cukup popular di pantry dapur.

BUAH PELAGA
Buah pelaga atau “Cardamom” mempunyai rasa dan aroma yang harum dan segar. Selain daripada penggunaannya dalam resepi masakan, masyarakat Arab di Timur Tengah menggunakan serbuk Pelaga sebagai penambah perisa di dalam minuman kegemaran seperti kopi, teh dan sirap.
Pelaga merupakan rempah yang paling bernilai di dunia selepas Za’faran. Selain dari menambahkan rasa di dalam masakan atau minuman kegemaran.

BUNGA CENGKIH
Ia merupakan kuntuman bunga pohon cengkih yang dikeringkan. Khabarnya bunga cengkih ini berasal dari kepulauan Maluku yang letaknya di Indonesia. Cengkih adaah rempah serbaguna dengan rasa manis dan aroma yang tersendiri.
Selain bermanfaat dalam masakan, bunga cengkih juga boleh dimanfaatkan sebagai remedy pelega sakit gigi dan penghalau serangga secara alami.




KULIT KAYU MANIS
Tidaklah manis pun rasanya seperti mana namanya. Sebaliknya kulit kayu manis juga dikelai dengan nama saintifiknya Cinnamomum Zeylanicum ini berasal dari Sri Lanka. 
Lazimnya ia digunakan sebagai sebahagian elemen pembuka ketika menumis masakan. Sup ayam, nasi minyak dan teh kulit kayu manis pasti canggung rasanya tanpa adanya hero nan sati ini.

LADA HITAM
Lada hitam mempunyai aroma tajam dan menusuk, serta rasa asli pedas berempah. Lada hitam elok dikisar dan ditabur terus ke atas makanan. Dengan masakan pedas, ia bagus dicampur di penghujung masakan supaya aroma masakan tersebut dikekalkan.



LADA PUTIH
Nama saintifik lada putih ialah Piper nigrum. Lada putih digunakan sepenuhnya sebagai bahan dalam membuat rempah jeruk dan perapan. Lada putih yang dikisar (serbuk) diguankan di dalam makanan yang berwarna lembut seperti sup dan kuah sos.

JINTAN MANIS
Dikenali dengan nama saintifiknya iaitu Pimpinella Anisum, jintan manis beraroma dan mempunyai rasa yang manis. Ketika muda ia berwarna coklat ataupun hijau muda, sebaliknya apabila ia matang, ia berubah warna kepada kelabu setelah matang.

JINTAN PUTIH
Jintan putih adalah rempah aromatic yang mempunyai rasa pahit dan mempunyai kandungan minyak semulajadi didalamnya. Sering dijadikan sebahagian rencah dalam masakan kari dan juga diguankan dalam penghasilan kuih khususnya santapan masyarakat India.

BIJI SAWI
Biji sawi berperasa pedas dan berempah, membangkitkan rasa daging, ikan, ayam, sos dan sos salad. Digunakan dalam masakan kari, acar dan asam pedas. Biji sawi coklat sangat penting dalam menambah perasa masakan India. Juga dikenali sebagai balack mustard, brown mustard, India mustard.



SERBUK KUNYIT
Kunyit dikenali dengan nama saintifiknya iaitu Curcuma domestica. Tumbuhan herba ini berasal dari India dan menjadi sebahagian daripada barang dagangan silam yang dibawa masuk ke pasaran Adia Tenggara.

Menjadi bahan wajib ada untuk dilumur kepada ayam, ikan dan bahan pewarna semulajadi dalam masakah tradisional. Daun kunyit juga menjadi sebahagian dari penaik aroma masakan.

BIJI KETUMBAR
Digunakan untuk menambah kesedapan makanan dalam masakan seperti kari dan rendang. Buahnya mempunyai aroma pedas dan sedap. Daunnya juga sering digunakan dalam masakan. Selain itu, ketumbar juga menambhakan rasa dalam masakan lain seperti bubur nasi, ayam atau ikan goreng dan sebagainya.

BIJI BUAH PALA
Merupakan pecahan rempah ratus yang kaya manfaatnya. Berasal dari tumbuhan jenis malar hijau, rasa biji buah pala digambarkan sedikit rasa pedas, agak manis dan boleh memberikan aroma kepada apa jua jenis masakan.

BUAH KERAS
Elemen pembangkit rasa lemak semulajadi dalam masakan, menjadikan buah keras juga menjadi sebahagian elemen penting dalam masakan Melayu, India dan Arab. Buah keras juga membolehkan santan yang dimasukkan dalam masakkan tidak menjadi pecah minyak.
Untuk mendapatkan aroma yang memukau, sebaiknya buah keras digoreng tanpa minyak sebelum digunakan di dalam masakan. Mahukan sambal anda ekstak lemak? Kisar buah keras bersama bawang putih dan bawang merah. Pastinya anda teruja merasai keenakan sambal itu.

BUNGA LAWANG
Bunga lawang sebenarnya bukannya sejenis bunga, sebalikya ia adalah buah yang dihasilkan oleh sejenis pokok kecil. Tinggi pokoknya boleh mencapai hingga lapan meter. 
Ia mempunyai bunga yang cantik berwarna kuning. Ia membiak melalui biji benih. Bunga lawang dijadikan rempah untuk menyedapkan makanan sama seperti kulit kayu manis dan bunga cengkih.
Bagi masyarakat Melayu, bunga lawang digunakan untuk menumis, menambah aroma masakan seperti nasi minyak, sup berempah, beriani, masakan lauk-pauk berempah seperti daging, makanan laut dan ayam.

No comments:

Post a Comment