14 August 2019

10 KHASIAT QUINOA SIHATKAN TUBUH

Quinoa merupakan tumbuhan berusia 7,000 tahun yang berasal daripada pergunungan Amerika Selatan. Walaupun ada yang mengenali quinoa sebagai bijian kuno, secara teknikalnya quinoa bukan bijirin, tetapi adalah bijian dan tidak mengandungi gluten.
Terdapat lebih kurang 120 jenis quinoa. Quinoa boleh dibahagikan kepada kategori iaitu merah, putih dan hitam.
Quinoa putih adalah jenis yang banyak dijual di pasaran. Ia tidak memerlukan masa yang lama untuk dimasak. Quinoa merah apabila dimasak tidak hilang bentuknya. Sebab itu jugalah jenis ini banyak digunakan sebagai bahan tambahan dalam salad.
Manakala quinoa hitam rasanya amat berbeza daripada jenis putih dan merah. Quinoa hitam memerlukan masa yang lama untuk dimasak jika dibandingkan dengan quinoa putih dan quinoa merah. Banyak khasiat yang terdapat dalam quinoa baik untuk tubuh.
1 SERAT TINGGI
Kandungan serat tinggi dalam quinoa mampu membantu memperbaiki kawalan gula dalam darah. Disebabkan quinoa tinggi kandungan serat dibandingkan dengan bijirin lain, ia mampu membantu mengurangkan risiko sejumlah masalah kesihatan. Ini termasuk sembelit, penyakit jantung dan buasir.
Pemakanan tinggi serat telah menunjukkan mampu membantu memperbaiki kawalan gula dalam darah. Ini amat penting bagi individu yang menghidap diabetes atau pradiabetes.
Selain itu, pemakanan tinggi serat cenderung untuk mernagsang berat sihat kerana serat membantu membuatkan anda rasa kenyang lebih lama, sekali gus berpotensi mengurangkan pengambilan makanan secara keseluruhan.
2 PROTEIN SEPENUHNYA
Quinoa hanya salah satu daripada makanan berasaskan tumbuhan yang dipertimbangkan sebagai protein sepenuhnya. Ia mengandungi kesemua Sembilan asid amino utama.
Asid amino ini tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dan kita mengambilnya dalam bentuk makanan. Ini menjadikan quinoa adalah pilihan makanan sesuai untuk vegetarian.
3 CUKUP KANDUNGAN BESI
Besi amat perlu untuk proses dalam tubuh manusia. Sebagai contoh, ia dalah komponen penting untuk haemoglobin, bahan yang membawa oksigen dalam darah. Mengekalkan sejumlah besi yang cukup amat penting untuk kesihatan.
4 LEBIH BANYAK LYSINE
Lysine amat penting untuk sintesis protein. Walaupun kecacatan jarang berlaku, tetapi ia boleh menyebabkan sejumlah masalah perubatan kerana ia digunakan secara meluas dalam tubuh. Quinoa mengandungi lebih banyak lysine daripada bijian lain.
5 BANYAK ANTIOKSIDA
Quinoa menyediakan sejumlah antioksidan tinggi jika dibandingkan dengan bijian lain yang digunakan dalam pemakanan bebas gluten.
6 PENUH MANGAN UNTUK SISTEM TUBUH
Secawan quinoa yang telah dimasak mengandungi lebih kurang satu pertiga nilai keperluan mangan yang diperlukan tubuh. Mangan amat perlu untuk pembangunan, metabolisme dan system antioksidan. Elemen ini juga penting untuk fungsi sempurna kebanyakan enzim.
7 MAGNESIUM UNTUK FUNGSI TUBUH LEBIH BAIK
Secawan quinoa yang telah dimasak mengandungi hamper satu pertiga nilai pengambilan magnesium yang dicadangkan untuk tubuh.
Magnesium amat perlu untuk lebih 300 sel berfungsi dengan baik. Ia hadir dalam setiap sel tubuh. Tahap magenisum rendah dikaitkan dengan spasma otot, penyakit kardiovaskular, diabetes, tekanan darah tinggi, osteoporosis dan migraine.
8 ADA B-2 YANG CUKUP UNTUK KURANGKAN SAKIT KEPADA MIGRAIN
Secawan quinoa mengandungi lebih kurang 10 peratus nilai pengambilan B-2 yang dicadangkan untuk fungsi sejumlah enzim sempurna.  B-2 atau riboflavin dikatakan mampu membantu mengurangkan sesetengah jenis sakit kepala migraine.
Kekurangan B-2 dikatakan boleh menyebabkan ruam merah pada kulit berminyak, anemia dan mata yang gatal, merah dan sensitive.
9 QUERCETIN DAN KAEMPFEROL MELINDUNGI DARIPADA PENYAKIT KRONIK
Tahap quertin dan kaempferol adalah flavonoids adalah tinggi dalam quinoa. Antioksidan ini mampu melindungi sejumlah prnyakit kronik termasuk kanser.
10 MENCEGAH BATU DALAM BUAH PINGGANG
Quinoa berfungsi mengahalang batu berbentuk dalam buah pinggang. Ini kerana quinoa membantu mengurus tahap kalium.

No comments:

Post a Comment