Bendi atau nama botaninya Abelmoschus esculentus adalah sejenis
buah berlendir yang boleh dibuat ulam dan dimasak dengan pelbagai cara. Dikenali
dengan nama Lady Fingers atau Okra (Inggeris), bendi dipercayai
berasal dari kawasan Asia Tenggara.
Pokok bendi adalah pokok separa keras.
Batangnya bulat, berwarna hijau gelap serta tegap, tidak mempunyai banyak
percabangan. Seluruh bahagian berbulu halus. Daunnya jenis tungga, susunan
berpilin, bersaiz besar, mempunyai tiga, lima atau tujuh cuping.
Tangkai daun sederhan panjang . bunga
pokok bendi jenis tunggal, saiz sederhana besar serta mempunyai kelopak besar
berwarna kuning. Buahnya jenis kapsul, berbentuk silinder yang meruncing di
hujungnya.
Buahnya berwarna hijau ketika muda dan
bertukar coklat apabila telah tua. Buahnya mengandungi banyak biji sederhan
kecil berbentuk bulat dan berwarna putih semasa muda. Bijinya ini akan bertukar
kepada warna kelabu keperangan apabila telah tua. Buah bendi terbentuk di celah
batang pokok. Apabila dipetik, buahnya mengeluarkan lendir.
Buah bendi rendah kalori dan padat
denan zat. Ia tinggi kandungan serat, vitamin A, S dan folat. Ia juga turut
memilki sumber vitamin B, vitamin K, kalsium, kalum, besi, zink, magnesium dan
mangan yang baik. Bendi juga adalah antara sayuran yang mengandungi fitonutrien
dan antioksidan seperti beta karotena, xanthin dan lutein.
NAK TAHU TAK APA RAHSIA DISEBALIK
SEBIJI BENDI YANG TERSEMBUNYI?
1. Melindungi Isi Perut
Lendir yang terdapat pada buah bendi
mengandungi polisakarida. Ia dikatakan mampu membantu memperbaiki pencernaan
dan dikatakan boleh digunakan dalam rawatan penyakit gastritis, ulser gastritis
dan pembersihan hepar atau pundi hempedu.
Lendir bendi juga dikatakan mampu membantu
melicinkan dan melegakan isi perut, melindunginya daripada keradangan kronik
yang boleh membawa kepada sindrom usus rengsa.
2. Baik Untuk Wanita Kerana Banyak Asid
Folik Dan Folat
Bendi yang kaya dengan kandungan folat
juga dikatakan mampu mengurangkan berlakunya kecacatan tiub saraf dalam bayi. Folat
ini juga mampu membina kekuatan dan kepadatan tulang sekaligus mencegah
osteoporosis.
Kandungan asod folik dan B6 yang
terkandung dalam bendi juga dikatakan mampu mengurangkan kemurungan dan
gejala-gejala pra haid. Ini bermakna bendi amat bagus untuk wanita.
3. Mengurangkan Masalah Kulit
Memakan bendi dikatakan mampu
melindungi diri daripada mendapat ulser perut. Bakteria heliobacter pylori
dikenali sebagai penyebab ulser perut. Bendi mengandungi sebatian glycosylated
dikatakan mampu menghalang bakteria tersebut untuk menyerang pelapik perut.
Apabila pergerakan usus menjadi baik,
kesihatan kulit akan diperbaiki. Ia sekaligus mampu membantu mengurangkan akne,
proriasis dan masalah-masalah kulit lain.
4. Membuang Toksin
Bendi juga dikatakan mampu membantu
membuang toksin dan kolestrol berlebihan dalam tubuh. Semasa proses pencernaan,
hempedu yang sebagaian besarnya adalah kolestrol merendam asid dan toksin
daripada tubuh.
Serat lendir berasaskan pektin mudah
dilarut dalam bendi mengikut hempedu bertoksik dan membenarkan ia dihapuskan
dengan cepat.
5. Menghapuskan Kolestrol Berlebihan
Jika bahan bertoksik berada dalam usus
terlalu lama, ia akan boleh diserap semula dan akan menyebabkan keradangan yang
membawa kepada penyakit usus. Proses sama menghapuskan kolestrol berlebihan
daripada tubuh ini sekaligus merendahkan tahap serum kolestrol dan mengurangkan
risiko penyakit jantung.
6. Menguatkan Sistem Imun
Dikatakan juga kandungan tinggi
antioksidan dalam bendi mampu melindungi sistem imun menentang radikal bebas
berbahaya dan mencegah mutasi sel-sel. Kandungan vitamin C yang terdapat dalam
bendi menjadikan ia amat berguna untuk mengurangkan serangan asma.
Bendi juga dikatakan makanan
perangsang imun yang mampu mengurangkan batuk dan demam selesema.
7. Mencegah Diabetes
Selain itu, bendi juga dikatakan turut
mengandungi bahan seperti insulin yang mampu membantu mengurangkan tahap gula
dalam darah. Serat yang terdapat di dalam bendi mampu mencegah penyakit
diabetes.
Makanan yang tinggi serat aalah
penting dalam pilihan pemakanan untuk diabetes. Pengambilan serat pemakanan
dikatakan mampu merangsang kawalan glisemik lebih baik dan memperbaiki kepekaan
terhadap insulin.
No comments:
Post a Comment