12 December 2017

RESEPI KERABU KACANG BOTOL YANG ENAK DAN TAK BERHENTI MAKAN

Ishhh.. bab kerabu nie memang tak lari bagi peminat ulam nie. Ada ja cari resepi-resepi untuk adakan juga kerabu dalam setiap hidangan makanan. Farah pun memang suka kerabu nie, lagi-lagi tambah dengan sambal belacan, lagi la bertambah selera sampai tak boleh nak berhenti.

Korang yang sama macam Farah memang tak rugi pun sebab banyak jugak khasiat dalam kerabu nie kan. Kan banyak guna bahan-bahan yang memang banyak khasiat untuk tubuh badan kita. Nie Farah nak kongsi resepi yang mana Farah ambil dari mak mertua kesayangan gituuu... Banyak ajar bab-bab kerabu nie tau! Yang pasti memang sedappppp. Pastinya mudah untuk dibuat hidangan.

BAHAN-BAHAN
Segengam ikan bilis
20 batang Kacang botol
2 helai daun kunyit
2 batang serai
1 batang bunga kantan
1 biji bawang besar
5 biji cili kecil
Halia setengah inci (hiris nipis)
5 biji limau kasturi
Secubit garam

CARA-CARA
1 Ikan bilis goreng garing dan toskan minyak
2 Bahan-bahan yang lain hiris dan gaulkan sekali
3 Potong limau kasturi dan ambil jusnya sahaja.
4 Masukkan garam, ikan bilis dan bahan-bahan yang dihiris berserta jus limau kasturi. Gaul rata dan sedia untuk dihidang.

KERABU KACANG BOTOL
Mudah dan ringkas. Tak perlu nak menggoreng merebus. Lebih mudah untuk hidangan di meja. Mesti berselera anak-anak dan suami makan tau!

Selamat mencuba !

Kredit : Farah Hanim

No comments:

Post a Comment