17 October 2018

PENTINGNYA IKAN UNTUK KITA MAKAN SETIAP HARI

Ikan ? semua orang kenal ikan CUMA ikan nie kan banyak jenis dan macam-macam nama. Tanya kat Farah bab ikan nie memang ‘fail’ la. Kenal nye yang biasa makan macam ikan kembung, pelaling, selar kuning, talapia, keli dan pentingnya ikan patin. Yang lain jangan tanya. Haha.

Jarang sangat sekarang makan ikan sebabnya ikan mahal sekarang. Iyalah dengan zaman sekarang memang semuanya kita kena berkira-kira untuk setiap hari kan. Tapi tak pe dapat makan seminggu 2 ke 3 kali kira ok dah.

Korang Tau Tak?

Ikan banyak sebenarnya sumber vitamin untuk kesihatan tubuh badan kita. Ikan juga memainkan peranan penting dalam menjaga sel-sel untuk lebih sihat dan bekerja dengan lebih lancar.

Manfaat yang ada pada ikan adalah :

1.     Pemangkin untuk pertumbuhan sel terutamanya otak serta tulang.



2.     Ikan mempunyai protein yang sangat tinggi, serta mengandungi omega yang diperlukan oleh otak.



3.     Ikan juga membekalkan kalsium, vitamin D, serta fosforus bagi menguatkan tulang.



4.     Pelbagai jenis vitamin dan mineral lain antaranya vitamin B2, zat besi, zink, sodium, magnesium dan kalium yang terkandung dalam ikan.



5.     Dapat mencegah penyakit jantung



6.     Menurut The American Heart Association, dengan memakan ikan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu dapat mengurangkan serta mencegah risiko sakit jantung.

Jadi, yang tak makan ikan tu jangan pula tak ambil ikan langsung. Banyak manfaat pada ikan tau. Nak lebih mudah ambil sahaja OMEGA GUARD SHAKLEE.

Sumber : Dr Norman Norawi

No comments:

Post a Comment