29 August 2018

CARA PEMILIHAN MINYAK IKAN YANG BERKUALITI TINGGI



Sebenarnya ramai yang tidak melihat label untuk pengambilan minyak ikan.  Sembarangan ambil bolen menjejaskan diri anda untuk jangka masa yang panjang. Dengan pengambilan dan kaji selidik, anda juga akan dapat manfaatnya untuk jangka hayat panjang kerana minyak ikan ini SANGAT PENTING untuk tubuh badan manusia.

Berikutan saranan untuk mengambil 2 hingga 3 hidangan ikan seminggu – terutamanya ikan laut dalam, ianya adalah saranan yang baik untuk memastikan pengambilan EPA/DHA yang mencukupi. Walaubagaimanapun, tidak semua orang makan ikan secara kerap. Terdapat juga banyak kebimbangan mengenai risiko pencemaran yang terdapat dalam ikan biasa.

Tanpa sedar, kita akan terlibat dengan risiko pencemaran tanpa kaji selidik. Didalam tubuh badan, kita memerlukan yang TERBAIK supaya sel-sel bertindak dengan lebih mudah dan mudah untuk mengalirkan ke dalam darah.

Persoalan yang sering berlegar di fikiran adalah manfaat kesihatan daripada pengambilan ikan adalah lebih penting daripada risiko mengambil ikan yang mengandungi merkuri, plumbum atau toksin lain.

Dengan kebimbangan ini, banyak orang beralih kepada suplemen minyak ikan sebagai jalan penyelesaian. Apabila minyak ikan diproses dengan betul, bahan pencemar boleh disingkirkan atau dikurangkan ke tahap di mana ianya tidak seharusnya menimbulkan risiko.

Apabila anda ingin memilih minyak ikan yang berkualiti, perhatikan ciri-ciri ini :

SYARIKAT YANG BERKUALITI

Tidak semua minyak ikan adalah sama. Cari syarikat yang boleh anda PERCAYAI, dan mempunyai SEJARAH PENGELUARAN PRODUK YANG BERKUALITI.


KETULENAN DAN KESELAMATAN

PENYULINGAN MOLEKUL – proses meletakkan ikan di dalam keadaan vakum membolehkan ia mendidih pada suhu yang lebih rendah untuk melindunginya dari rosak. Ini membolehkan EPA dan DHA dipisahkan daripada logam berat, yang membolehkan toksin disingkirkan. Proses ini juga MENGURANGKAN BAU DAN RASA HANYIR IKAN.


IKAN KECIL ATAU IKAN BESAR?

Kehadiran sejumlah kecil toksin tidak menjadi masalah untuk ikan kecil. Namun, apabila ikan yang lebih besar memakan beribu-ribu ikan kecil, ia mengumpul lebih banyak toksin. Apabila kita perhatikan rantaian makanan, semakin besar ikan, semakin tinggi biokumulasi. Minyak ikan yang diambil dari ikan kecil, mempunyai jumlah BIOKUMULASI TOKSIN yang rendah.

KELANGSUNGAN

Ikan dalah penting dalam pemakanan kita. Kita harus memastikan sumber minyak ikan yang baik adalah mencukupi untuk masa hadapan. Sebuah SYARIKAT YANG BERTANGGUNGJAWAB akan memberi perhatian terhadap saiz populasi dan had tangkapan serta mengelakkan penangkapan pada musim pembiakan untuk memastikan BEKALAN JANGKAMASA PANJANG SENTIASA MENCUKUPI.

Dengan panduan ini, anda boleh memilih produk yang dijamin ketulenan minyak ikan dan juga bebas daripada bahan-bahan pencemaran didalam laut.

No comments:

Post a Comment