13 July 2018

MAKAN PISANG UNTUK TAMBAH TENAGA ANDA SAAT ANDA BERPUASA ATAUPUN TIDAK BERPUASA



Orang dulu-dulu pun dah cakap makan pisang untuk tambah tenaga. Dan dari dululah mak ayah kita ajar makan pisang nie sebab ia berkhasiat. Tidak kira peringkat umur, pisang ini amat disukai ramai.

Nama saintifiknya pisang ini adalah ‘paradisiaca’. Tapi kita panggil PISANG je kan. Heheheh. Bila memakan buah pisang ini, anda akan suka pada benda-benda manis tanpa menjejaskan diet yang diamalkan tau sebab satu biji pisang dikatakan mengandungi lebih kurang 110 kalori sahaja. 

Di kalangan rakyat Malaysia, buah pisang paling popular dimakan setelah digoreng dan dijadikan kerepek pisang. Tidak salah memakan pisang goreng dan kerepek pisang. 

Tetapi digalakkan untuk makan pisag segar jika mahu mendapatkan khasiat buah yang bebas lemak, bebas kolestrol, kandungan garam yang rendah serta kaya dengan vitamin dan potasium ini. Korang tahukah apa khasiat dan zat-zat, vitamin dan mineral yang terdapat dalam sebiji pisang?

Meh baca.......

PENAMBAH TENAGA YANG HILANG

Tubuh menggunakan karbohidrat sebagai sumber utama mendapatkan tenaga. Biasanya mereka yang suka bersenam atau bersukan akan memilih untuk memakan pisang bagi menggantikan tenaga yang hilang sewaktu melakukan aktiviti sihat itu. 

Oleh itu, tidak hairanlah jika buah pisang boleh dijadikan makanan tambahan lain yang dimakan bersama makanan biasa anda makan pada waktu pagi kerana ia akan memberikan tenaga yang diperlukan untuk menjalani urusan seharian.

MENCEGAH KEKEJANGAN OTOT

Pisang memang terkenal dengan kandungan potasium yang tinggi. Lebih kurang 400mg potasium terdapat dalam sebiji pisang bersaiz sederhana. Potasium amat perlu untuk fungsi saraf dan otot yang baik.

Ia juga perlu bagi mengekalkan keseimangan kesihatan cecair dalam tubuh. Potasium dalam pisang dikatakan boleh membantu mencegah kekejangan otot selepas bersenam.

MEMPERBAIKI PENYERAPAN ZAT-ZAT LAIN

Buah pisang juga mengandungi vitamin C yang baik. Sebiji pisang dikatakan menyedia lebih 10mg vitamin C atau lebih kurang 15 peratus nilai vitamin C yang disyorkan untuk tubuh. Vitamin C mampu merangsang kesihatan sistem dan sel-sel tubuh. Ia juga mampu memperbaiki penyerapan zat-zat lain seperti zat besi.

MEMBINA SEL-SEL BARU

Tahukah anda, pisang juga meruakan sumber terbaik vitamin B6 atau dikenali sebagai pyridoxine. Biasanya vitamin B6 lebih banyak ditemui dalam produk daripada haiwan. Vitamin B6 digunakan oleh tubuh untuk membina sel-sel baru. Sebiji pisang diaktakan menyediakan 35 peratus nilai seharian vitamin B6 yang diperlukan tubuh.

BAIK UNTUK KESIHATAN TULANG

Orang dewasa memerlukan lebih kurang 1.8 dan 2.3mg mangan setiap hari. Mangan amat perlu untuk kesihatan tulang dan metabolisme tubuh. Pisang adalah sumber baik mangan. Sebiji pisang bersaiz sederhana menyediakan lebih kurang 0.3mg mangan.

MEMUDAHKAN PROSES PENCERNAAN

Serat dalam pemakanan amat diperlukan untuk membantu anda rasa kenyang lebih lama. Ia juga penting bagi memudahkan proses pencernaan berjalan lancar. Sebiji piang diaktakan mengandungi lebih kurang 3 gram serat pemakanan. Pilihlah buah pisang bagi memastikan pencernaan dalam usus berjalan lancar.

Pisang turut mengandungi bahan prebiotik fructooligosaccharide. Ia menyediakan zat untuk bakteria baik yang ada dalam perut. Prebiotik adalah komponen serat mudah alrut yang terdapat dalam makanan yang boleh merangsang pertumbuhan bakteria dalam sistem pencernaan dan membantu menghasilkan enzim pencernaan.

Sumber : Mingguan wanita

No comments:

Post a Comment