15 November 2018

SOY PROTEIN MEMBEKALKAN TENAGA YANG BERKEKALAN


Protein terdapat daripada asid amino yang merupakan blok dalam penghasilan setiap sel. Badan kita menggunakan protein untuk membina dan membaiki tisu.

Ia juga penting menghasilkan otot, kulit, tisu, tulang, sendi, rambut, darah dan pelbagai organ penting yang lain. Kepentingan protein juga dikaitkan dalam penghasilan enzim, hormone, haemoglobin dan antibodi.

Walaupun protein digunakan untuk pertumbuhan, penyelenggaran dan pembaikan, ia juga digunakan dalam penghasilan glukos untuk keperluan tenaga apabila badan memerlukan.

Protein haiwan merupakan sumber ‘biologilengkap’ jika dibandingkan dengan protein sayur, majoriti rakyat Malaysia menggunakan protein haiwan sebagai sumber utama.

Bagaimanapun, protein haiwan mengandungi lemak dan kolestrol yang tinggi, dan ia berkait dengan risiko penyakit seperti tekanan darah tinggi dan jantung.

PENGGANTI TERBAIK UNTUK PROTEIN HAIWAN ADALAH PROTEIN SOYA

Kesimpulan daripada penemuan saintifik, penyelidik menyarankan makanan kepada makanan berasaskan tumbuhan.

Kacang soya merupakan satu-satunya tumbuhan yang mengandungi kesemua 9 jenis asid amino perlu dan telah digunakan sejak dahulu lagi sebagai pengganti protein haiwan dalam pemakanan harian.

Selain merupakan sumber protein terbaik yang mengandungi vitamin B dan mineral, protein soya memberikan pelbagai manfaat kesihatan yang tidak boleh didapati daripada sumber protein haiwan.

KEBAIKAN PROTEIN SOYA

Menjadikan kulit, otot, rambut dan kuku yang lebih sihat.

Meningkatkan tenaga, prestasi dan ketahanan badan.

Melancarkan peredaran darah.

Meningkatkan kesihatan tulang.

Mengekalkan kesihatan payudara dan prostat.

Mengawal kestabilan hormon, melancarkan tempoh peralihan menopous.

Pilihan yang bijak jika anda amalkan soy protein ini sebab ia daripada TUMBUHAN bukan daripada HAIWAN dan ia satu-satunya yang sumber tumbuhan yang dikeluarkan oleh SHAKLEE.

No comments:

Post a Comment